Klinische relevantie en toepasbaarheid van impedantie parameters

Het gebruik van fasehoek (PhA) en ruwe parameters van bioelectrische impedantie analyse (BIA) worden erkend als alternatief voor conventionele foutgevoelige berekening van lichaamsamenstelling bij diverse aandoeningen. De literatuurstudie van K. Norman et al., onderzoekt de klinische relevantie en toepasbaarheid van PhA en Bioelectrical Impedance Vector Analysis (BIVA), waarbij gebruik gemaakt wordt van de grafiek van weerstand en reactantie genormaliseerd per hoogte.

Tal van studies hebben de prognostische waarde van PhA aangetoond ten aanzien van sterfte- of postoperatieve complicaties in verschillende klinische instellingen. BIVA biedt informatie  over hydratatie en lichaamscelmassa en maakt daarom de beoordeling van patiënten mogelijk, waarbij de berekening van de lichaamsamenstelling niet correct is door veranderende hydratatie. Er zijn referentiewaarden voor PhA en BIVA die de interpretatie van gegevens vergemakkelijken.

Conclusie:

  • PhA, een superieure prognostische marker, dient te worden beschouwd als een screeningsinstrument voor de identificatie van risicopatiënten met een verminderde voedings- en functionele status.
  • BIVA wordt aanbevolen voor verdere voedingsbeoordeling en monitoring, met name wanneer de berekening van de lichaamsamenstelling niet haalbaar is.

Lees meer: PubMed 

Referentie:

Norman K, Stobäus N, Pirlich M, Bosy-Westphal A. Bioelectrical phase angle and impedance vector analysis--clinical relevance and applicability of impedance parameters. Clin Nutr. 2012 Dec;31(6):854-61. doi: 10.1016/j.clnu.2012.05.008. Epub 2012 Jun 12. Review. PubMed PMID: 22698802.