Zoeken

0

Wat is een bewezen gezondheidseffect of -claim?

Wat houdt zo’n gezondheidsclaim nu juist in: het is de officiële bevestiging van een gezond voordeel of eigenschap van een voedingsmiddel of voedingsstof. Claims mogen enkel gebruikt worden als ze op de Europese lijst van goedgekeurde claims voorkomen en ze moeten, als vanzelfsprekend, altijd bewezen zijn.

De lijst van erkende gezondheidsclaims kan je hier raadplegen 

Gezondheidsclaims ivm vitamine B12 mogen op de verpakking worden aangegeven  wanneer het voedingsmiddel een bron is van vitamine B12., mits ze voldoen aan de hoeveelheid uit het reglement 1924/2006.

Concreet wil dit zeggen minimaal 15% van de aanbevolen dagelijkse referentie inname van het vitamine (2,5 µg) per 100 g, per 100 ml of per portie.

EQ3 producten voldoen aan deze eis en zullen dus bijdragen aan de gezondheidseffecten van vit. B12.
De plaats op het etiket ontbreekt om deze gezondheidsclaims te vermelden.

 

De 8 gezondheidseffecten van vitamine B12

Voor vitamine B12 werd  bevestigd dat het diverse processen in ons lichaam ondersteunt en zodoende essentieel is voor een goede werking van

  • het energiemetabolisme
  • het zenuwstelsel
  • het immuunsysteem
  • het aanmaken van rode bloedcellen
  • het metabolisme van homocysteine ( een bouwsteen van lichaamseigen eiwitten)
  • verschillende psychologische functies
  • en ook bij het verminderen van vermoeidheid

Vitamine B12, is het buitenbeentje van de wateroplosbare B vitamines. Het wordt vooral in de lever en in minder mate in de nieren, opgestapeld en in reserve gehouden. Het lichaam van een volwassene is in staat tot 3 mg vitamine B12 in reserve te houden (EFSA, 2015). 

Belangrijk gezien tijdens de absorbtie in ons lichaam vitamine B12 heel wat processen ondergaat, waardoor een groot deel van de ingenomen hoeveelheid verloren gaat. De EFSA schat dat we slechts 40% effectief opnemen. En ook van de reserves die ons lichaam aanlegt van vitamine B12 spelen volwassenen dagelijks 0.1% tot 0.2% of  2 tot 6 μg/dag kwijt.

Share this on: 
Back To Top