Zoeken

0
Slechts 83/215 landen beschikken over voedselaanbevelingen

1/3 landen voedselaanbevelingen

"Hoe vertaal je evenwichtig eten" in de praktijk? Mensen hebben nood aan eenvoudige illustraties en richtlijnen die duidelijk maken wat een evenwichtig voedingspatroon inhoudt. Deze informatie dient in de eerste plaats van de overheid te komen, opdat de informatie neutraal en inhoudelijk correct is, zonder enige vorm van sturing of inmenging door de industrie. Uit onderzoek blijfkt dat slechts 83 van de 215 landen ter wereld (38%) beschikken over officiële voedselaanbevelingen. In de arme landen bedraagt dit slechts 6%.  

Gezond én duurzaam eten

Slechts 4 landen hebben ook duurzaamheid geïntegreerd

Van de 83 landen die beschikken over officiële voedselrichtlijnen zijn er slechts vier die hierbij rekening houden en expliciet melding maken van duurzaam eten. Dit zijn Duitsland, Brazilië, Zweden en Qatar. Australië en de VS ondernamen enkele pogingen, maar resultaten blijven alsnog uit.  

 

Enkele conclusies

  • Veel landen beschikken niet over officiële voedselaanbevelingen. 
  • Landen met hogere inkomens scoren beter dan lagere inkomenslanden. 
  • Vooral in Afrika is momenteel nog een gebrek aan richtlijnen. 
  • Richtlijnen zijn nodig omwille van aanhoudende ondervoeding, maar ook omwille van de groeiende obesitas problematiek, ook bij kinderen. 
  • De richtijnen die er zijn, zijn vaak moeilijk vindbaar. Communicatie en educatie zijn dus cruciaal om niet alleen gezondheidsmedewerkers in te lichten, maar ook de man in de straat.  
Share this on: 
Back To Top