Zoeken

0

Bijna 1 op 2 personen verdikt op het werk

Zeker nu de economische omstandigheden minder gunstig zijn zorgen stress, extra werkdruk, toenemende eisen en flexibiliteit  voor ongezondere eetgewoonten.

Als volwassene breng je heel wat tijd door op je werk. De meesten eten er ook 1 hoofdmaaltijd , zelf meegebracht of aangekocht ter plaatse. Maar omwille van toenemende werkdruk en stress is men vlugger geneigd om te kiezen voor comfortfood en fastfood. Smoskes, pizza , ...  Of wordt de lunch overgeslagen en vervangen door snackjes en knabbeltjes aan het bureau.

Vooral jobs die veel inzet vragen, zonder dat men er zelf  controle over heeft, zorgen voor gewichtstoename. Voor wie zo’n job moet combineren met lange werkdagen is de kans op verdikken nog groter. Je zit dan snel in een negatieve spiraal. Want na zo'n lange stressvolle werkdag is de verleiding groter om even tot rust te komen met een glaasje alcohol of een verwennerijtje. Dat heb je toch wel verdient. En  anderzijds ben je te uitgeput om nog tot lichaamsbeweging te komen , laat staan sporten.
 

Volgens onderzoek  zijn dit mogelijke oorzaken:

  • Een hele dag aan een bureau zitten
  • Stress motiveert tot snoepen en koffiedrinken
  • Zeer vaak uit eten gaan
  • Gelegenheidstraktaties met snoep of drank 
  • Te hoge werkdruk zodat er geen tijd is voor een degelijke maaltijd
  • Te saai werk motiveert ook tot snoepen en alcoholgebruik
  • Onvoldoende frisse lucht maakt slaperig en motiveert tot koffiedrinken (+ koekjes) 
  • Ook indirect kan je job voor gewichtstoename zorgen
  • De relatie tussen overgewicht en werk is natuurlijk complexer dan dit.  In een artikel in de American Journal of Public Health geeft onderzoeker Paul Schulte 3 manieren hoe een job onrechtstreeks ook invloed heeft op gewichtstoename.

Werkstress kan leiden tot extra alcoholverbruik en weinig fysieke activiteit in de vrije tijd.
Psychologische druk kan leiden tot stress en  hormonale factoren die gewichtstoename in de hand werken.
Lange werkdagen, ploegenarbeid, nachtwerk en overuren kunnen vermoeidheid veroorzaken, waardoor de zin in fysieke activiteiten buiten de werkuren daalt.

Tenslotte zorgen deze factoren ook vaak voor een verminderde slaapkwaliteit of slaapduur, waarvan ondertussen ook geweten is dat het tot gewichtstoename leidt.

Tip :

Gun jezelf een lunchpauze.
Extra gezond : combineer je lunch met een wandeling in frisse buitenlucht.
Het is geen tijdverlies, maar een investering in jezelf zodat je in de namiddag even productief blijft.

 

Referentie:  Schulte P A, Wagner G R, Ostry A. et al Work, obesity, and occupational safety and health. Am J Public Health2007. 97428–436.436. 

Share this on: 
Back To Top