Gezonde vetinname, met mate, is noodzakelijk

Het ene vet is het andere niet

Bronnen van verzadigde vetten zijn voornamelijk dierlijke producten. Denk aan rundsvlees, lam, varken, boter, room, kaas en koemelk. Anderzijds kan men verzadigde vetten ook terugvinden in plantaardige producten, zoals bijvoorbeeld het geval is bij kokosnoot, palmolie en cacaoboter.

Onverzadigde vetten, zowel de zogenaamde meervoudige als enkelvoudige onverzadigde vetten, vinden we onder meer terug in zalm, forel, haring, avocado's, olijven, walnoten, soya-, maïs-, saffloer-, koolzaad-, en zonnebloemolie. 

Onverzadigde vetten

 

 

 

 


Transvetten zijn een type onverzadigde vetten en slecht voor onze gezondheid. Transvetten komen van nature voor in bepaalde producten (in melk en vlees van herkauwers, kaas, roomboter) of ze ontstaan bij het industrieel gedeeltelijk harden van vetten (om de houdbaarheid te vergroten en om de structuur steviger te maken). Bij het volledig harden van onverzadigd vet ontstaan geen transvetzuren. Door zoveel mogelijk te kiezen voor vloeibaar of zacht vet en niet te veel koek, gebak en snacks te eten, beperk je de inname van transvet. 

Ongezonde vetten: rijk aan verzadigde vetten en transvetten

Twee onderzoeken

Onderzoek 1
Boter
bevat een hoog gehalte aan verzadigde vetten, maar over de impact hiervan op sterfte in het algemeen, of meer specifiek t.g.v. cardio-vasculaire aandoeningen, noch op diabetes is weinig bekend. Daarom brachten onderzoekers in Boston een 9-tal studies samen (totaal 636.151 personen, 15 verschillende landen). 

Uit de analyse van deze onderzoeken bleek dat de negatieve impact van een dagelijkse portie boter minimaal is t.o.v. overlijdens t.g.v. cardio-vasculaire aandoeningen en zelfs nihil t.o.v. sterfte in het algemeen. Wanneer men de impact van een dagelijkse portie boterinname bekeek t.a.v. diabetes, bleek deze impact zelfs positief te zijn. De onderzoeken besluiten dat we boter niet als de 'grote boosdoener' mogen bestempelen, maar ook niet als onverdeeld gezond. Boter is de middenweg keuze: beter dan suiker, maar minder goed dan vele (vloeibare) margarines en oliën.  

Onderzoek 2
Andere onderzoekers in Boston volgden 126.233 mensen over een periode van meer dan 30 jaar. De onderzoekers gingen de vetinname na bij de deelnemers en inventariseerden ook de ziektes waaraan de deelnemers overleden waren.

De onderzoekers constateerden een link tussen hoge inname van verzadigde vetten en een hoger mortaliteitsrisico. Maar zij kwamen ook tot de vaststelling dat een hoge inname van onverzadigde vetten het risico op sterven verlaagde in vergelijking met dezelfde calorie-inname, afkomstig van koolhydraten.    

Wat kan je nu besluiten?

Uit deze studies blijkt dat we transvetten best vermijden en beter kiezen voor "gezonde vetten". Gezonde vetten zijn rijk aan enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten, of nog rijk aan omega 3 en/of omega 6. Verder blijkt dat boter niet "de grote boosdoener" is als vaak wordt beweerd. 

Zonder vet kan je niet leven. Als je te weinig vet eet, kan je de volgende problemen krijgen:
- TEKORT aan de vetoplosbare VITAMINES A, D, E en K, belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam.
- DEPRESSIE, want omega-vetzuren spelen een grote rol bij je humeur en gedrag. Eet je te weinig vet, worden er te weinig hormonen aangemaakt die je blij maken.
- HART- EN VAATZIEKTEN. Dit klinkt vreemd, maar als je nauwelijks nog vet eet wordt de hoeveelheid HDL (goed) cholesterol te laag waardoor LDL (slecht) cholesterol in verhouding te hoog wordt. Gevolg: bloedklontering en dichtslibben van je aderen.
- Je voedingsstoffen raken UIT BALANS. Als je te weinig vet eet, krijg je in verhouding teveel koolhydraten binnen. Teveel koolhydraten kan leiden tot meer trek, omdat je bloedsuikerspiegel hoger is. Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes. Teveel eiwit is een belasting voor je lever en nieren en kan ook leiden tot botontkalking.
- MEER TREK. Vet is een belangrijke smaakmaker en geeft een vol gevoel. Als je alleen nog maar kiest voor vetarme producten zal je meer trek krijgen. Ook omdat dit soort producten vaak op smaak gebracht worden met veel suiker. Te veel suiker zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel heel snel stijgt, maar ook snel weer diep daalt. Gevolg: honger. 

BESLUIT: Vetten zijn, weliswaar met mate, noodzakelijk in een gezond en evenwichtig voedingspatroon.