Zoeken

0

Welke weg legt alcohol in ons lichaam af ?

 

Alcohol glijdt  via de mond in de slokdarm en komt zo in de maag terecht. Via de maagwand wordt al 1/5 of 20% van de alcohol in het bloed opgenomen. Dan vloeit het in de dunne darm waar de rest snel wordt opgenomen in het bloed. De afbraak gebeurt hoofdzakelijk door de lever.

Ben je nuchter dan bereikt alcohol de hersenen na ongeveer 10 minuten, zit er voedsel in je maag dan duurt de opname iets langer. Zodra de alcohol je hersenen & zenuwstelsel bereikt heeft ondergaan ze de verdovende werking.

10 minuten later komt de alcohol in de lever terecht en wordt er met de afbraak begonnen. De lever verwerkt 95% van de alcohol, de rest verlaat het lichaam via urine, zweet en ademhaling.

De alcoholconcentratie in het bloed is het hoogst na 45 minuten.

 

Wat is een standaardglas alcohol?

 

Op restaurant of café bevatten een pintje bier, een glas wijn, aperitief, of sterke drank ongeveer evenveel alcohol, namelijk 10 gr of 12,7ml (= 1 standaardglas).standaardportiesalcohol_0.png

 

 

 

 

 

 

 

Sommige dranken en speciale bieren, worden  in een andere maat geschonken. Drink je bijvoorbeeld 3 glazen trappistbier van 8%, dan heb je 
eigenlijk 6 standaardglazen gedronken!  Een volledige fles wijn komt overeen met 7 standaardglazen en een liter gin met bijna 30 standaardglazen.

diverse_alcohol.png

 

Waarom zijn vrouwen sneller onder invloed bij een eenzelfde hoeveelheid alcohol dan mannen?

Een standaardglas alcohol bevat 10 gram alcohol of bij mannen tot 0,2‰ alcohol in het bloed, bij vrouwen tot 0,3‰.

Dit komt omdat vrouwen gemiddeld minder spierweefsel  en minder lichaamswater hebben. 

Het hart pompt het bloed met de alcohol door het hele lichaam waardoor de alcohol verdeeld wordt over al het lichaamsvocht. Vrouwen hebben gemiddeld minder lichaamswater (34l)  dan mannen (42l).  Dezelfde hoeveelheid alcohol verdeelt zich bij een vrouw dus over veel minder lichaamsvocht.

Ook de lever  bij vrouwen is kleiner dan bij mannen,  zodat de alcoholafbraak trager gaat dan bij mannen.

Share this on: 
Back To Top