Zoeken

0

De oplossing voor obesitas?

Wereldwijd lijden 600 miljoen mensen aan obesitas of zwaarlijvigheid (BMI > 30). Het zou kunnen dat onderzoekers een manier gevonden hebben om dit steeds groter wordende probleem (obesitas wordt erkend als epidemie) in te dijken, met name door hydratatie.  

Voldoende water drinken is belangrijk voor onze gezondheid. Doorheen de dag verliezen we water: we ademen, transpireren, urineren en maken stoelgang. Opdat ons lichaam zou kunnen functioneren, moeten we dit verlies aanvullen door het innemen van voldoende vocht en vochthoudende voedingsmidddelen.

Een tekort aan water, kan leiden tot dehydratatie en vermoeidheid. Bij ernstig tekort kan dit zelfs levenbedreigend zijn. Uit onderzoek blijkt dat obesen vaker gedehydrateerd zijn t.o.v. personen met een gezond gewicht.  

Water en obesitas zijn met elkaar gelinkt

Ondanks het feit dat de link tussen water en obesitas nog verder dient onderzocht te worden, stellen de onderzoekers dat hydratatie een belangrijk onderdeel vormt in de aanpak bij mensen met overgewicht om te vermageren, omdat zij dorst vaak en ten onrechte interpreteren als honger.  

Voldoende water drinken (minimum 1,5l/dag) en voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan water (zoals fruit en groenten) zorgen voor een goede vochtbalans in je lichaam, zodat het optimaal kan functioneren. 

Drink je te weinig water, verhoogt vasopressine in het bloed en wordt ter hoogte van de nieren meer water gereabosbeerd. Vasopressine (Anti Diuretisch Hormoon) is de belangrijkste regulator voor het behoud van normale plasma-concentraties in het bloed.

Bij 25% van de bevolking is vasopressine verhoogd. Verscheidene studies toonden reeds aan, dat een hoog gehalte aan vasopressine (of ADH) in het bloed het ontstaan van DMII en andere hart- en vaatziekten voorspelt.  Bovendien stimuleert dit cortisolrecretie (Chronisch hoge cortisol-levels beïnvloeden dan weer het vet- en glucosemetabolisme, de bloeddruk etc.)

Je EQ3 mentor kijkt ook je vochtbalans na

Je EQ3 mentor maakt gebruik van een BI(v)A-toestel die je lichaamssamenstelling nagaat. Dit toestel verschaft essentiële informatie over de hoeveelheid water en spieren in je lichaam, wat jouw lichaam als basisbehoefte heeft én of je cellen goed gevoed zijn.

Uit de metingen volgen duidelijke grafieken die je EQ3 mentor jou kan voorleggen en die onder meer aangeven of je lichaam al dan niet goed gehydrateerd is: deze informatie is net zo belangrijk dan de hoeveelheid vet dat je hebt!  

Wil jij graag weten of je lichaam goed is samengesteld en je cellen goed gevoed zijn? Maak vandaag nog een afspraak bij een EQ3 mentor in je buurt. Succes! 
 

Share this on: 
Back To Top