Zoeken

0

Aan lichaamsbeweging doen om de hart- en vaatcapaciteit te verbeteren zou bescherming kunnen bieden tegen de met ouderdom geassocieerde cognitieve achteruitgang. Zo blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Montréal. Lichaamsbeweging zou de elasticiteit van de slagaders in stand houden en zo cerebrovasculaire schade voorkomen en de cognitieve vermogens behouden.

Onze slagaders verharden met de leeftijd. Dat proces begint waarschijnlijk in de aorta, maar bereikt uiteindelijk ook de hersenen. De leeftijdsgebonden cognitieve veranderingen ontstaan min of meer gelijktijdig met die verharding van de aders en er zou een verband kunnen zijn tussen de twee.

Dat is althans de conclusie van de onderzoekers uit Montréal, die werkten met een groep van 31 personen tussen 18 en 30 jaar en een andere groep van 54 personen tussen 55 en 75 jaar.

De fitheid van de deelnemers werd vastgesteld aan de hand van hun maximale zuurstofopname in 30 seconden tijdens een intensieve inspanning. De cognitieve capaciteiten werden gemeten met de Strooptest, waarbij de deelnemers de namen van kleuren te zien kregen in een andere kleur dan de kleur waar het woord naar verwijst. Er werden ook drie MRI-scans gemaakt om de bloedstroom in de hersenen, de hersenactiviteit tijdens de Strooptest en de staat van de aorta vast te stellen.

De resultaten tonen een leeftijdsgerelateerde afname aan van de executieve functies, de elasticiteit van de aorta en het cardiorespiratoire (hart en ademhalings-stelsel) vermogen. Ze wijzen ook op een verband tussen de vasculaire gezondheid en de hersenfunctie en een positief verband tussen aerobe fitheid en de hersenfunctie.

Volgens de auteurs zou de invloed van de fysieke conditie op de hersenfunctie te maken kunnen hebben met het behoud van de cerebrovasculaire reactiviteit in de periventriculaire gebieden die ook geassocieerd zijn met het cardiorespiratoire vermogen.

 bron: C.J. Gauthier et al., Neurobiology of Aging, Published online 19 August 2014.

Share this on: 
Back To Top