Zoeken

0

We weten dat teveel eten (meer dan je lichaam verbruikt of nodig heeft) één van de belangrijkste oorzaken is van overgewicht en obesitas, wereldwijd. Maar waarvan eten we dan teveel? Is er een voedingsgroep die zwaarder doorweegt dan een andere? Om hierover meer te weten te komen, onderzochten Autralische onderzoekers de verschillende voedingsgroepen in 170 landen en hun invloed op de prevalentie van obesitas. 

Vijf voedingsgroepen werden in detail bekeken: vlees, zetmeelproducten en granen, groenten, peulvruchten, vetten en fruit. Uit het onderzoek bleek dat van de vijf voedingsgroepen vlees (of de beschikbaarheid van vlees) de meest voorspellende factor was voor het gewicht. We willen evenwel benadrukken dat de onderzoekers niet de boodschap wensen uit te dragen dat vlees ongezond zou zijn. Want uit dit onderzoek blijkt ook dat een matige vleesconsumptie geassocieerd wordt met een gezond gewicht. Het probleem ontstaat dus wanneer mensen teveel vlees eten. 

n.v.d.r. Per dag volstaat 100 gram vlees of vleeswaren. Voor vis, eieren en sojaproducten geldt dezelfde 100 gram. Zet best één tot twee maal per week vis op het menu. Denk daarbij ook aan vette vis, die een goede bron van onverzadigde vetzuren vormt. 

Share this on: 
Back To Top