THT: Ten minste heerlijk tot ....

ten minste heerlijk tot

THT staat voor 'Tenminste Houdbaar Tot' of beter gezegd: Tenminste Heerlijk Tot...

Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Je kunt het product vaak nog wel zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT-datum een smaakvol en veilig product. Een product mag nog verkocht worden na de THT.  Hoe zit dat met EQ3 producten? 

De THT van EQ3 producten wordt hoofdzakelijk bepaald door de vitaminen en mineralen. Tot de THT-datum bevat een product nog precies de hoeveelheden vermeld op het etiket. Daarna beginnen deze waarden (vnl. van vitamine C) licht af te nemen.


Iedereen vindt het prettig om producten met een zo lang mogelijke THT te ontvangen. Toch is het goed om te realiseren dat je de EQ3 producten aanschaft om op korte termijn te gebruiken. Je wilt snel resultaat, toch? Dus een product met een relatief korte THT kopen of het gebruiken tot enkele weken na de THT, kan nog best. En zo voorkom je verspilling.

Voedsel weggooien, daar houden we niet van. Vandaar dat we onze producten zolang mogelijk uitleveren. 

Wat is het verschil tussen THT en TGT?

Op producten zie je ze altijd staan: de zogeheten TGT-datum of de THT-datum. Mag je deze producten na deze datum nu wél eten of niet?

Er zijn nog veel misverstanden over de TGT-datum en de THT-datum. We verduidelijken het graag:

TGT

TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Deze afkorting kom je tegen op zeer bederfelijke producten die je in de koelkast moet bewaren. Denk aan voorgesneden groente, vlees en verse vis. De TGT-datum is de uiterste datum waarop je het product mag eten. Na die datum loop je het risico ziek te worden, bijvoorbeeld door een schadelijk grote hoeveelheid van de listeriabacterie. Gooi eten en drinken na de TGT-datum weg, ook al ziet het er nog goed uit en smaakt het misschien nog prima. De TGT-datum is de uiterste consumptiedatum.

 

THT

THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. De THT-datum vind je op minder bederfelijke producten die je vaak niet in de koelkast hoeft te bewaren. Bijvoorbeeld groente in een pot, soep in blik, chips, broodbeleg, koekjes, eieren en frisdrank.

De THT-datum is de datum tot welke de fabrikant een goede kwaliteit van het betreffende product kan garanderen. Na deze datum kun je het product nog probleemloos en zonder veel risico eten, al bestaat de kans dat de smaak, de geur of de kleur van het product verandert. Ook kan het vitaminegehalte achteruit gaan. Ruik en proef zelf of je het product nog wilt eten. Je hoeft eten en drinken na het verstrijken van de THT-datum in elk geval niet weg te gooien, en daarmee voorkom je voedselverspilling.

Bron: Gezondheidsnet

VRT: "Ten minste houdbaar tot": is verschil duidelijk genoeg voor consument?

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/10/te-gebruiken-tot-en-ten-minste-houdbaar-tot-is-verschil-dui/