Zoeken

0

Remissie mogelijk door gewichtsverlies

Het is al langer bekend dat de opgebouwde insulineresistentie (de oorzaak van diabetes) in de lever ongedaan gemaakt kan worden door lage calorie-inname. Ook na 6 maanden is het effect aangetoond.

De nieuwe DiRECT studie, uitgevoerd in de UK, toont aan dat verandering in levensstijl en dieet kan leiden tot het terugdraaien van diabetes type 2. Door te vermageren, kan de ziekte onder controle komen, schrijven de onderzoekers in The Lancet.

Aan het onderzoek namen 298 volwassenen met type 2 diabetes deel. De ene helft volgde onder professionele begeleiding een dieet met vervangmaaltijden. De medicatie die ze namen werd gestopt. De andere helft hield zijn eerdere eet- en leefgewoonten aan.

 

 

Meer gewichtsverlies = meer resultaat

De kans op remissie neemt toe naargelang het gewichtsverlies groter is. De symptomen van diabetes verdwenen bij:

  • 86 % van de  patiënten die 15 kilo of meer afvielen, 
  • 57 % van de deelnemers die 10 -15 kilo afvielen 
  • 34 % van de patiënten die 5-10 kilo afvielen 

Ook personen die al zes jaar aan diabetes leden, het maximum in deze studie, kwamen in remissie. Ook rappporteerden deze deelnemers zich beter te voelen en werden bijkomende gezondheidsvoordelen gerapporteerd: verbetering bloedspiegel triglyceriden, normalisatie bloeddruk, stopzetting bloeddruk medicatie, verminderde pijnklachten bij artrose, etc. Hun kwaliteit van leven ging erop vooruit.

De studie  is gebaseerd op de onderliggende oorzaak van de aandoening.

Hoofdonderzoeker Roy Taylor van de universiteit van Newcastle spreekt van een mogelijke revolutie:

"Gewichtsverlies leidt tot minder vet in de lever en de pancreas, waardoor deze organen opnieuw normaal kunnen functioneren. Gewicht verliezen is niet alleen gelinkt aan een betere controle over de ziekte: een beduidend gewichtverlies zou echt kunnen leiden tot blijvende remissie,"

Wil je meer details? Bekijk de animatie op youtube.

Bron: Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster randomised trial. Micheal EJ Lean, the Lancet, published December 5, 2017, 

 
 

Dieet met vervangmaaltijden

Vervangmaaltijden kunnen helpen bij het streven naar of het behouden van een gezond gewicht. Ze helpen te weerstaan aan verleidingen en kunnen een handig alternatief zijn voor mensen met een drukke baan of druk sociaal leven.

Wat zijn volledige vervangmaaltijden?

  • Afgelijnde porties, met een beperkte aanvoer van calorieën (max 250 kcal per maaltijd)
  • Zorgen voor een gecontroleerde energieopname en een beperking van de insulinereactie.
  • Bevatten naast hoogwaardige eiwitten ook vitamines, mineralen, spoorelementen en essentiële vetzuren. Op die manier voorkomen ze, bij correct gebruik een tekort aan deze voedingsstoffen. Hierdoor onderscheiden de EQ3 Producten zich van proteïnediëten.

De EQ3 Producten voldoen aan het gezondheidsbesluit van de Europese Voedingsautoriteit: zo  bevat een volledige vervangmaaltijd max 250 kcal/portie en beantwoordt het aan de Europese wetgeving 96/8/EC. 

Het inzetten van volledige vervangmaaltijden onder begeleiding is een verantwoorde manier om gewicht te verliezen, zoals in de DiRECT studie bij diabetes type 2 is aangetoond.

Bron: Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster randomised trial. Micheal EJ Lean, the Lancet, published December 5, 2017, 

Bereken je buikomtrek/lengte verhouding
cm
cm
Meer dan 80 EQ3 mentoren. Wie vind je bij jou in de buurt?
Share this on: 
Back To Top