Zoeken

0
Volkoren granen zijn goed voor het hart en tegen kanker

Gezond hart en goed tegen kanker

De auteurs hielden rekening met 13 studies. In totaal hadden de onderzoeksgegevens betrekking op bijna 175.000 overlijdens. Hun analyse laat zien dat bij een toename van 50 g volkorengranen per dag de totale sterfte met 22% afneemt, de sterfte door hart- en bloedvaten met 30% en de sterfte door kanker met 18%

Hoge vs lage GI voedingsmiddelen

Lage glycemische index

Uit een andere update leren we dat een belangrijke voorwaarde om vetweefsel af te breken, is dat de insulinespiegel laag moet zijn. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat ons voedsel wordt omgezet in energie. Indien we meer eten dan dat we nodig hebben, zorgt insuline ervoor dat we deze energieoverschot opslaan in onze vetcellen. Is je insuline hoog, zit je lichaam als het ware in ‘stockeermodus’. Voor de vetbranding is het gunstig om gezond en volwaardig te eten door middel van voeding met een lage glycemische index: volkorengranen horen hier dus thuis, naast onder meer ook yoghurt en groenten. 

Verzadiging

Vezels, aanwezig in volkorengranen zorgen verder ook voor een verzadigd gevoel. Je bent enerzijds sneller verzadigd, waardoor je minder eet én je hebt anderzijds minder snel weer honger en dus zin in de volgende maaltijd.  


Volkoren graan of meel betekent dat de hele korrel is gebruikt en dat dus alle voedingsstoffen uit de hele korrel aanwezig zijn: vitamines, mineralen én vezels i.t.t. geraffineerd (wit) graan/meel. Kies dus voor volkoren brood, roggebrood, havermout, volkoren pasta en zilvervliesrijst in plaats van de witte varianten.

 

Share this on: 
Back To Top