Zoeken

0

De consistentie

Op de Bristol-Stoelgangschaal (°1997) staan 7 verschillende consistenties van de stoelgang. Een gezonde spijsvertering geeft een goede stoelgang van het type 3 of 4. Type 4 wordt beschouwd als de beste omdat dit type de beste verhouding tussen water en vaste stoffen heeft. De andere vormen zouden niet dagelijks mogen voorkomen. Is dat wel zo? Dan is het aangeraden om een arts te raadplegen en te kijken of je bepaalde voedingsmiddelen niet kan verdragen of hoe je verstoppingen kan voorkomen of misschien ernstige(re) aandoeningen aan de oorzaak zouden liggen. 

De Bristol StoelgangschaalType 1: losse stevige keutels, zoals noten (moeilijk ut te scheiden)
Type 2: worstvormig, maar klonterig 
Type 3: worstvormig, maar met barstjes aan de buitenkant
Type 4: worst- of slangvormig, glad en zacht 
Type 5: zachte keutels met duidelijke randen
Type 6: zachte stukjes met gerafelde randen, papperige uitscheiding 
Type 7: waterig, geen vaste stukjes, helemaal vloeibaar

Type 1 en 2 wijzen wellicht op constipatie. Bij type 5 t.e.m. 7 lijdt je wellicht aan diarree. Deze indeling helpt het medisch team om het probleem te definiëren en de juiste diagnose te stellen en het zegt ook iets over de tijdsduur waarin je voedsel doorheen je spijsverteringskanaal gaat. Bij type 1 hebben voedingsresten ongeveer 100 uren nodig om getransporteerd te worden, tegenover bij type 10 ongeveer 10 uur.

Belangrijke symptomen

Belangrijke symptomen die samengaan met een niet natuurlijke stoelgang, zijn onder meer:  

 • donkere tot pikzwarte stoelgang
 • veel bloedverlies afkomst van het rectum
 • aanwezigheid van bloed in het toilet 
 • jeukende anus
 • gezwollen bloedvaten in het rectum 
 • kleine scheurtjes in de wand van de anus 
 • drang om naar het toilet te gaan, zelfs wanneer je darmen leeg zijn
 • onnatuurlijke verbindingen tussen het darmeinde en de anus 

Naast bloedsporen in de stoelgang of bloedingen van de anus, zijn er ook andere symptomen die geassocieerd worden met onnatuurlijke verkleuringen van de stoelgang, zoals: 

 • duizeligheid
 • misselijkheid 
 • overgeven (zeker als het overgeefsel ook bloed bevat)  

Het aanhouden van bovenvermelde symptomen vragen om een medische controle.

Groene stoelgang

Meestal krijgen we groene stoelgang door het veelvuldig eten van groene (blad)groenten.

 

 

Heb je dit niet gegeten, mag je terecht waakzaam zijn, want groene stoelgang kan wijzen op ernstige aandoeningen. 

Wanneer je eten zich te snel verplaatst doorheen de darmen (bv. bij diarree), slagen je darmen er niet het galpigment voldoende af te breken, waardoor je stoelgang groen kleurt. 

Het is dus raadzaam je stoelgang te bespreken met je dokter, wanneer de groene kleur niet veroorzaakt wordt door een eetpatroon rijk aan groenten of groen gekleurde voedingsmiddelen. ​

Wat te onthouden?

Het allerbelangrijkste voor een regelmatige stoelgang (dagelijkse frequentie, worst/slangachtige vorm en gladde en zachte consistentie) is een gezond eetpatroon. Een EQ3 mentor kan je hierbij adviseren.

De ideale kleur van stoelgang is lichtbruin tot donkerbruin. Wanneer je veel bladgroenten eet, kan stoelgang groen kleuren. Groene stoelgang is meestal geen probleem. Anderzijds is het belangrijk dat je steeds de kleur als de consistentie van je stoelgang in het oog houdt.

Wanneer je je zorgen maakt over de kleur van de stoelgang, aarzel dan niet en bespreek het met je arts.  

Heb je last van constipatie (type 1 en 2) kunnen extra vezels wellicht helpen. Bespreek je voedingspatroon met een EQ3 mentor. Zij/hij kan, indien uit de voedingsanamnese blijkt dat je te weinig vezelinname hebt, eventueel EQ3 extra fibre inschakelen.  Lees meer over dit unieke product.

 

Share this on: 
Back To Top