Zoeken

Frisse tajine met bloemkoolcouscous

Type gerecht: 
hoofdgerecht
Bereidingstijd: 
40 - 50 min
Kcal pp: 
< 500
Aantal personen: 
1
Soort: 
vegetarisch
EQ3valenten: 
5

Ingrediënten:

Groenten & fruit1 sjalot - 1 klein teentje look - 100 g pompoen - 100 g tomaten blokjes uit blik - 1/2 courgette - 1 klein stukje gember - 1/4 stengel citroengras - 1/4 bloemkool
Eiwitten25 g kikkererwten - 100 ml kokosmelk
Vetten1 eetlepel olijfolie
Extraeen blender - 1/2 eetlepel rode pesto - een snuifje peper - een snuifje zout - een snuifje nootmuskaat - 1 eetlepel garam masala kruiden - 1 koffielepel kaneel - een snuifje komijn - 1 eetlepel honing - eventueel een tajine
tajine bloemkool gezond EQ3
Tajine gezond bloemkool EQ3
Tips: 
  • Je kan de overschot van de bloemkool mee in het gerecht verwerken door het in kleine roosjes toe te voegen. Je kan de overige bloemkool ook als tussendoortje eten. 
  • Je kan ook kant- en klare bloemkoolcouscous kopen uit de diepvries. Deze kan je vinden in de Colruyt, Delhaize en Albert Heijn. 
Bron: 

EQ3 recept

Bereidingswijze: 

Voorbereiding: 

  • Snij de sjalot en de tomaat in kleine stukjes.
  • Maak de look schoon.
  • Schil de pompoen. Snij de pompoen in blokjes
  • Was de courgette goed. Snij de courgette in halve cirkels.
  • Schil de gember en snij in fijne stukjes.
  • Plet met een mes het citroengras.
  • Snij de bloemkool in kleine stukken.

Bereiding tajine: 

  • Stoof de sjalot samen met de geperste look in een tajine (of een gewone kookpot).
  • Voeg er de pompoenblokjes, de tomatenblokjes, de courgette, de gember en het citroengras aan toe. Kruid af met garam masala, komijn, kaneel, peper en zout.
  • Voeg er de kokosmelk en de rode pesto bij. Laat even koken.
  • Zet het vuur wat zachter. Voeg er de kikkererwten en de honing aan toe.
  • Laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen.

Bereiding bloemkoolcouscous:

  • Doe de in stukken gesneden bloemkool in een blender en mix tot je een couscous-achtige structuur hebt.
  • Wanneer de tajine bijna klaar is, maak je de bloemkoolcouscous verder af. Dit doe je door de gemixte bloemkool in een afgesloten microgolfbestendige kom te doen. Kruid de bloemkool met een klein beetje zout, peper en nootmuskaat. Sluit de kom goed af. Zet de kom in de microgolf voor ongeveer 2,5 tot 3,5 minuten (op 600 Watt). Roer daarna goed. Zet de kom nog eens 2,5 minuten in de microgolf oven. De bloemkoolcouscous is klaar.

Afwerking:

  • Serveer het gerecht op een mooi bord en werk af met wat verse kruiden.
Allergenen: 
  • zonder gluten